T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MATBAA TEKNOLOJİSİ ALANI

ALAN HAKKINDA

Baskı öncesi için orijinalleri tarama, montaj, bilgisayardan film veya kalıp çıkışlarını alma, film veya kalıpları baskıya hazır hâle getirme, baskı için gereken baskı kalıplarını makineye bağlama, baskı ayarlarını yapma, baskı yapma, baskı sürecini kontrol etme, makinenin periyodik bakımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Bilginin gelecek kuşaklara aktarılması, çoğaltılması, yayılması matbaacılığın bulunması ile olmuştur. Kitaplar, dergiler, gazeteler, broşürler, afişler, ambalajlar matbaacılık alanının ürettiği ürünlerdir. Bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanındaki hızlı gelişim matbaacılık sektörünü de olumlu yönde etkilemiştir. Matbaacılık alanında bilgisayar ve otomatik matbaa makinelerini kullanabilen nitelikli iş gücüne gereksinim her geçen gün artmaktadır.

ALANDA YENİ UYGULANACAK ÇERCEVE ÖĞRETİM PROGRAMI

2020-2021 Eğitim Öğretim yılından başlayarak kademeli olarak Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Matbaa Teknolojisi Alanı 9. sınıflarında uygulanacak dallar, dersler, ders saatleri ve ders içeriklerini inceleyin.

  • Alanın Altında Yer Alan Dallar
  • 1- Baskı Öncesi
  • 2- Baskı Sonrası
  • 3- Flekso Baskı
  • 4- Ofset Baskı
  • 5- Serigrafi ve Tampon Baskı
  • 6- Tifdruk Baskı

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

 

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Baskı Öncesi Operatörlüğü alanında çalışmak isteyenler; orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında, kitap, gazete, dergi, afiş ve broşür hazırlama süreçlerinde;tanıtım sektöründe, basılı materyallerin üretiminde çalışır.

Ofset baskı sistemi, ülkemizde çok yaygın kullanılmaktadır. Çeşitli tiplerde ve ebatlarda ofset baskı makinelerinin olması çalışma alanını genişletmektedir. Kamuda ve özel sektörde çalışma imkânı vardır. Ayrıca kendi iş yerlerini de açabilirler.

Serigraflar; çeşitli basım işletmelerinin serigraf atölyelerinde, tekstil fabrikalarının baskı ünitelerinde, seramik-cam atölyelerinde, elektronik devre imal eden fabrikalarda, dokuma ve duvar kâğıdı üreten fabrikalarda çalışabilir veya kendi iş yerini açabilir.

Tampon baskı özel bir çalışma sahasıdır. Baskı işlemlerini özellikli yüzeylere yaparlar. Üç boyutlu yüzeyler, düzgün olmayan plastik malzemeler üzerine baskı yaparlar. İmalat sektörünün yaygın olduğu bölgelerde çalışma imkânları geniştir. Tampon baskı operatörleri kendi iş yerlerini açabilir.

Flekso baskı operatörlerinin ambalaj sanayisinde iş bulma imkânları vardır. Flekso baskı sistemi, ham maddesi naylon olan ambalajların baskısının yapılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Birçok sektör için ürünlerini en uygun şekilde ambalajlamak yasal zorunluluk olduğu kadar pazarlama politikaları için de önemlidir. Ülkemizde üretim ve imalatın yapıldığı bölgelerde iş bulma imkânı vardır.

Tifdruk baskı makineleri operatörleri, çoğunlukla ambalaj sektörü ile değerli kâğıt baskısı alanlarında çalışır. Gıda üretim sektöründe ambalaj üzeri baskısı yapar. Bu nedenle gıda sektörün gelişmiş olduğu bölgelerde iş bulma imkânları vardır. Ülkemizde iyi eğitimli tifdruk baskı makineleri operatörünün iş bulma şansı çok yüksektir.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

 

Matbaa Teknolojileri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

ÖNLİSANS Basım ve Yayın Teknolojisi 2
Basın ve Yayıncılık 2
Fotoğrafçılık ve Kameramanlık 2
Görsel İletişim 2
Grafik Tasarımı 2
Marka İletişimi 2
Medya İletişimi 2
LİSANS Basım Teknolojileri 4
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.05.2013 - Güncelleme: 25.05.2021 15:30 - Görüntülenme: 8956
  Beğen | 6  kişi beğendi